Cost accounting and its impact on strategic decisions in the cocoa industry
DOI:
https://doi.org/10.35381/r.k.v10i1.4488Keywords:
Decision-making, production, planning, optimization, (UNESCO Thesaurus).Abstract
Costing is a key tool in business management, since it makes it possible to determine production costs and evaluate their impact on profitability. In this context, the research focused on designing good costing practices that favor strategic decision making in the cocoa industry in the city of Lago Agrio, Ecuador. Under a non-experimental and mixed approach, with a descriptive and cross-sectional design, quantitative and qualitative data were analyzed. The results showed that variable costing is the most widely used and that production costs directly influence decisions such as pricing and expansion. It is concluded that the implementation of Activity Based Costing (ABC) and break-even analysis are essential to improve the competitiveness and productivity of the cocoa sector, contributing to the optimization of processes and strengthening strategic decisions.
Downloads
References
Arguelles, M. (2023). Simulación de sistemas con variables aleatorias para la toma de decisiones estratégicas. Computación y Sistemas, 27(3), 835-850. https://doi.org/10.13053/CyS-27-3-4708
Asociación Nacional de Exportadores de Cacao. (2024). Tradición e innovación. Revista Anecacao Tradición e Innovación, 38. https://n9.cl/wa6ciz
Ayala Pinduisaca, J. (2024). La planificación estratégica y la toma de decisiones en la Empresa Smart Electronics, de la ciudad de Riobamba. (Trabajo de titulación). Riobamba, Chimborazo, Ecuador. https://n9.cl/hv69u
Béjar, D., y Espinoza, A. (2023). Estudio de factibilidad de producción y comercialización del cacao en el Cantón Naranjal, Provincia del Guayas. (Presentación de proyecto técnico del diseño de trabajo de titulación). Naranjal, Guayaquil, Ecuador. https://n9.cl/s7ey51
Burgos, D., y Fonseca, D. (2019). Asociatividad empresarial: una estrategia para las organizaciones del sector cacaotero del municipio de Fortul Arauca. Revista Científica, 8(1), 91-100. https://doi.org/10.15649/2346030X.621
Cánovas, G., Loredo, N., y Palacios, A. (2024). Relación entre el proceso de toma de decisiones estratégicas empresariales y la perspectiva competitividad sostenible. Revista Científica del Centro de Estudios de Dirección Empresarial y Territorial, 18(1).
Capa, L., García, M., y Herrera, A. (2019). Consideraciones a los tipos de costeo de la producción para la Responsabilidad Social Empresarial. Universidad y Sociedad, 11(5), 368-372.
Chávez, G., Olaya, R., y Maza, J. (2018). Costo de producción de cacao clonal CCN-51, en la parroquia Bellamaría, Ecuador. Universidad y Sociedad, 10(4).
Delgado, D., Pilaloa, W., Holguín, B., y Cali, K. (2023). Diagnóstico FODA como elemento de planeación estratégica de negocios de producción de cacao. Revista Compendium, 10(2), 102-118. https://doi.org/10.46677/compendium.v10i2.1172
Hernández, R., y Mendoza, C. (2018). Metodología de la investigación: Las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. McGraw-Hill Interamericana Editores, S.A. de C.V.
Hurtado, K., Torres, R., Oña, B., Pazmiño, G., y Moran, F. (2024). Costos de producción en la elaboración de los derivados del cacao. Revista de Gestión y Sostenibilidad Ambiental, 14. https://doi.org/10.24857/rgsa.v18n10-078
Ibarra, J., Loor, A., y Valarezo, M. (2024). Evaluación del crecimiento de las exportaciones de cacao en la Corporación Fortaleza del Valle. Revista Científica, 5(2), 881-907.
Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuaria. (2024). Productores de cacao de Lago Agrio se capacitan sobre prácticas de manejo agroforestal en parcelas de cacao. https://acortar.link/NYanQW
Meléan, R., y Torres, F. (2021). Gestión de costos en las cadenas productivas. Revista de Ciencias de la Administración y Economía, 11(21). https://doi.org/10.17163/ret.n21.2021.08
Ministerio de Agricultura y Ganadería. (2023). Informe del análisis de los determinantes de la productividad de cacao (almendra seca) 2023. https://n9.cl/es/r/9dchc
Navas Espín, G. R., Peña Suárez, D., Silva Álvarez, N. D., y Mayorga Díaz, M. P. (2021). Costos de producción y la determinación de precios del chocolate de la asociación Las Delicias del Triunfo. Dilemas contemporáneos: educación, política y valores, 9(spe1), 00114. https://doi.org/10.46377/dilemas.v9i.3027
Núñez, L., Alfaro, J., Aguado, A., y González, E. (2023). Toma de decisiones estratégicas en empresas, innovación y competitividad. Revista Venezolana de Gerencia, 15.
Plua, K., Estrada, J., Cusme, C., y Tenelema, I. (2024). Cadena de valor sostenible PYMES cacaoteras ecuatorianas. Código Científico, 5(E3).
Ronquillo, I. (2024). Boom cacaotero. Revista Anecacao Tradición e Innovación, 20.
Sánchez, M., y Hablich, C. (2024). Análisis de producción y comercialización del cacao en el Cantón Milagro (Trabajo de titulación). Guayaquil, Guayas, Ecuador: Administración de Empresas. https://n9.cl/khv9k
Zaglul, L. (2024). Agregando valor al café y al cacao en América Latina. Canning House Research Forum. Londres, Inglaterra. https://n9.cl/jow7v
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Nancy Beatriz Sánchez-Guananga, Tania Maricela Villarreal-Chérrez

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
CC BY-NC-SA : Esta licencia permite a los reutilizadores distribuir, remezclar, adaptar y construir sobre el material en cualquier medio o formato solo con fines no comerciales, y solo siempre y cuando se dé la atribución al creador. Si remezcla, adapta o construye sobre el material, debe licenciar el material modificado bajo términos idénticos.
OAI-PMH URL: https://fundacionkoinonia.com.ve/ojs/index.php/revistakoinonia/oai.






