Monitoring of the fermentative process of four fruit liqueurs (Passiflora edulis, Citrus cinensis, Citrus nobilis and Citrus maximus)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35381/r.k.v4i8.485

Keywords:

Alcoholic beverages, materials and products, food processing, food industry.

Abstract

The research was carried out in the laboratories of the Technical University of Manabí (UTM) extension Chone, with the objective of monitoring the alcoholic fermentation process of four fruit liquors (passion fruit -Passiflora edulis-, Orange-Citrus cinensis-, tangerine -Citrus nobilis, and Citrus maxim) handcrafted. The parameters evaluated are governed by European regulations for wines and include parameters such as pH, sugar, alcohol content; yeast development and temperature. The results related to the parameters such as pH, density and temperature did not reflect differences in the analysis, their behavior being very similar; However, in the behavior of the yeasts in the grapefruit grape juice, I present an early development on the first day and in the other three musts it reaches the maximum development on the third day. Regarding the ° Brix I present a regular behavior starting from 22 ° Brix and reaching up to 8 ° Brix.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agri-Nova. (s.f.). Métodos oficiales de Análisis del vino. Obtenido de Infoagro.com: http://www.infoagro.com/viticultura/vino/analisis_vinos.htm

Centro Tecnológico de la Vid y el Vino. (2010). Monitoreo de Madurez. Obtenido de static.elmercurio.cl: http://static.elmercurio.cl/Documentos/Campo/2012/11/19/20121119153346.pdf

El Diario. (2017). Chone: El boom de los cítricos llegó. Obtenido de eldiario.ec: http://www.eldiario.ec/noticias-manabi-ecuador/431771-el-boom-de-los-citricos-llego/

Fundación para la Cultura del Vino. (2005). II Encuentro enológico. Obtenido de www.culturadelvino.org: http://www.culturadelvino.org/mobile/actividades/pdf/encuentros/encuentro_2005.pdf

García, J. (2011). Técnicas analíticas para vinos. Obtenido de hop.gabsystem.com: http://shop.gabsystem.com/data/descargas/Tablas%20I-XXII.pdf

García, J., Xirau, M., & Arozin, R. (2003). Técnicas usuales de análisis en enología. Obtenido de www.usc.es/: http://www.usc.es/caa/MetAnalisisStgo1/enologia.pdf

Giraldo, E. (2013). Validación de una metodología para determinación de grado alcoholimétrico o por densimetría electrónica. Antioquia la más Educada, 1-10.

Guevara, M. (2003). Establecimiento de variables críticas, parámetrs de control y análisis de procesos productivos de la industria licorera de Caldas. Tesis de Grado. Universidad Nacional de Colombia: Manizales.

Kruss Optronic. (2013). Refractómetro – Medición Brix en la industria de bebidas y zumos. Obtenido de Kruss Optronic: https://www.kruess.com/documents/Applikationsberichte/AP130710_001_Medicion_Brix_en_la_industria_de_bebidas_ES.pdf

López, J., & Boronat, R. (2013). Estudio de la inhibición de la respiración/fermentación en células de levadura por fluoruro de sodio. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias, 133-138.

Melo, L., & Vega, J. (2016). Investigación de mercado para determinar el grado de aceptación de una empresa productora y comercializadora de vinos de frutas en la ciudad de Ocaña. Tesis de Grado. Universidad de Paula Santander Ocana: Ocaña.

Oicornell, R., & Melero, J. (2012). Historia del cultivo de la vid y el vino; su expresión en la Biblia. Dialnet, 217-247.

Rojas, R. (2012). Cuestiones enológicas para sumilleres. Obtenido de Blog de Vino y Gastronomía: https://cronicasgastronomicas.wordpress.com/tag/grados-baume/

Tenorio, M., Aparicio, I., Prádena, J., Garcia, M., Pérez, M., Redondo, A., . . . Zapata, M. (2014). EL vino y su análisis. Madrid. Documento del Departamento de Nutrición y Bromatología: Universidad Complutense de Madrid.

Vázques, H., & Dacosta, O. (2007). Fermentación alcohólica: Una opción para la producción de energía renovable a partir de desechos agrícolas. Investigación y Tecnología VII, 249-259.

Volcy, C. (2008). Génesis y evolución de los postulados de Koch y su relación con la fitopatología. Una revision. Scielo, 107-115.

Werner, M., & Rauhut, D. (2009). Control de temperatura. Revista de Vinicultura y Enología, 1-3.

Published

2019-07-01

How to Cite

Arteaga Solórzano, R. A., Mendoza Rivadeneira, F. A., Vargas Zambrano, P. A., & Barre Zambrano, R. L. (2019). Monitoring of the fermentative process of four fruit liqueurs (Passiflora edulis, Citrus cinensis, Citrus nobilis and Citrus maximus). Revista Arbitrada Interdisciplinaria Koinonía, 4(8), 752–764. https://doi.org/10.35381/r.k.v4i8.485