Bovine spleen and sangrecita ravioli and bovine spleen: Providing protein and iron in the school population

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35381/a.g.v6i11.4376

Keywords:

Bovine pleen, anemia, protein, iron, scholar, (AGROVOC Thesaurus).

Abstract

In the provinces of the Lima region, ecological and socioeconomic conditions, malnutrition and anemia are indicators of inadequate nutrition. In this sense, the general objective of this research was to carry out a study on the ravioli of bovine sangrecita and spleen that contributes proteins and iron in the school population. The method was developed from the quantitative approach, descriptive orientation, explanatory, cross-sectional and prospective, analyzed 62 schoolchildren from the district of Huacho, with special attention to a group of 05 to 12 years of age. It was observed that the ravioli made with bovine blood and spleen is of better nutritional quality and provides more nutrients than commercial sausages. It is concluded that the variety of dishes served with chaufa rice, noodles, stuffed cause and rice with beans made with ravioli of sangrecita, are a nutritious and pleasant option for school meals.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aco, K. E., y Quispe, G. (2019). Formulación para elaborar galletas de harina de bazo de origen bovino (bos taurus) para niños en etapa preescolar. [Tesis de Grado, Universidad Nacional de San Agustín de Arequipa]. Repositorio Universidad Nacional de San Agustín de Arequipa. https://n9.cl/9wegn

Anaya González, R., De La Cruz Fernández, E., Cóndor Alarcón, R., Espitia Rangel, E., Navarro Torres, R., y Rivera Villar, J. (2020). Evaluación de formulaciones de galletas antianémicas con diferentes contenidos de Quinua y diferentes contenidos en hierro hemínico, por reducción de anemia en ratas holtzman. Revista Boliviana de Química, 37(2), 74-84. https://n9.cl/6c6lh

Apaza, K. D., y Izquierdo, Y. P. (2017). Valor nutritivo y aceptabilidad de la fortificación de galletas a base de harina de trigo (Triticum aestivum), harina de tarwi (Lupinus mutabilis) y bazo de res, para escolares, Arequipa 2017. [Tesis de Grado, Universidad Nacional de San Agustín de Arequipa. Repositorio Universidad Nacional de San Agustín De Arequipa. https://n9.cl/27df3

Arcaya Moncada, M., García Arias, G., Coras Bendezú, D., Chávez Camacho, C., Poquioma Urguía, G., y Quispe Díaz, B. (2020). Efecto de la ingesta de galletas fortificadas con sangre bovina en hemoglobina de niños anémicos. Revista Cubana de Enfermería, 36(3), e3442. https://n9.cl/z3aci

Arévalo, K. S., y Avila, C. D. (2023). Influencia de la ingesta de sangrecita sobre la concentración de hemoglobina en preescolares. [Tesis de Grado, Universidad César Vallejo. Trujillo]. Repositorio Universidad César Vallejo. https://n9.cl/j118g

Asmare, A. A., & Agmas, Y. A. (2024). Determinants of coexistence of undernutrition and anemia among under-five children in Rwanda; evidence from 2019/20 demographic health survey: Application of bivariate binary logistic regression model. Plos one, 19(4), e0290111. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0290111

Association of Analytical Communities. (2023). Official Methods of Analysis. (22.ª Ed.). https://n9.cl/tfdcbo

Black, M. M., Fernández Rao, S., Nair, K. M., Balakrishna, N., Tilton, N., Radhakrishna, K. V., Ravinder, P., Harding, K. B., Reinhart, G., Yimgang, D. P., & Hurley, K. M. (2021). A Randomized Multiple Micronutrient Powder Point-of-Use Fortification Trial Implemented in Indian Preschools Increases Expressive Language and Reduces Anemia and Iron Deficiency. The Journal of Nutrition, 151(7), 2029-2042. https://doi.org/10.1093/jn/nxab066

Camposano Córdova, Y. F., De la Calle Robles, S. E., Millán Camposano, H., Villa Barrios, R., & De la Calle Castro, A. I. (2023). Efectividad de la educación demostrativa de productos andinos en la disminución de anemia en niños menores de 36 meses en una comunidad rural de la región de Huancayo, Perú. Revista de investigación científica Siglo XXI, 3(2), 49–59. https://doi.org/10.54943/rcsxxi.v3i2.352

Cochevare, S. M., y Sánchez, R. M. (2015). Pan dulce enriquecido con harina de Chenopodium pallidicaule (cañihua) y extracto de bazo de ganado vacuno. [Tesis de Grado, Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión]. Repositorio Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión. https://n9.cl/jglknc

Espinal Carrión, T., García Sampedro, G., Domínguez Rico, S., Ventura Montes, C., y Vázquez Martínez, A. (2023). Formulación de galletas fortificadas por sustitución parcial de harina de moringa y suero lácteo. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 73(1), 32-41. https://doi.org/10.37527/2023.73.1.004

Gao, Y., Sheng, J., Mi, X., Zhou, M., Zou, S., & Zhou, H. (2022). Household Water Access, Dietary Diversity and Nutritional Status among Preschoolers in Poor, Rural Areas of Central and Western China. Nutrients, 14(3), 458. https://doi.org/10.3390/nu14030458

Inspection & Testing Services del Perú S.A.C. (2024). Organismo evaluador de la conformidad con acreditaciones ante el INACAL – DA. https://n9.cl/xs82s

Instituto Nacional de Estadística e Informática. (2024). El 43,1% de la población de 6 a 35 meses de edad sufrió anemia en el año 2023. https://n9.cl/x4bhy

Kowalski, A. J., Mayen, V. A., de Ponce, S., Lambden, K. B., Tilton, N., Villanueva, L. M., Palacios, A. M., Reinhart, G. A., Hurley, K. M., & Black, M. M. (2023). The Effects of Multiple Micronutrient Fortified Beverage and Responsive Caregiving Interventions on Early Childhood Development, Hemoglobin, and Ferritin among Infants in Rural Guatemala. Nutrients, 15(9), 2062. https://doi.org/10.3390/nu15092062

Organización Mundial de la Salud. (2022). Informe de las Naciones Unidas: Las cifras del hambre en el mundo aumentaron hasta alcanzar los 828 millones de personas en 2021. https://n9.cl/ert49

Reyes García, M. (2017). Tablas peruanas de composición de alimentos peruanos. (10ª Ed). Ministerio de Salud, Instituto Nacional de Salud. https://n9.cl/k134y

Reyes Narváez, S. E., Valderrama Ríos, O. G., Atoche Benavides, R. D. P., & Ponte Valverde, S. I. (2022). Factores asociados a la anemia infantil en una zona rural de Huaraz. Comuni@cción, 13(4), 301-309. https://doi.org/10.33595/2226-1478.13.4.782

Rodrigo Barboza, S. A., Bustamante Tapia, Y., y Oblitas Gonzales, A. (2023) Deficiencia de hierro y desarrollo psicomotor infantil en una zona rural de Chota, Perú 2022. Universidad y Salud, 25(3), 43-4. https://doi.org/10.22267/rus.232503.311

Ruiz Aquino, M., Quiñones Flores, M. M., Llanos de Tarazona, M. I., Victorio Onofre, C. A., & Chogas Asado, L. J. (2022). Características alimentarias, familiares y estado nutricional en niños de 4 a 36 meses con anemia en establecimientos de salud de Huánuco, Perú: un estudio observacional ambispectivo. Revista Científica de Salud UNITEPC, 9(2), 10-24. https://doi.org/10.36716/unitepc.v9i2.115

Suárez, M. A. E., Cárdenas, M. C. T., Tintaya, L. M. F., Canales, C. P. E., Saccatoma, A. M. V., Carpio, Y. A. V., y Cámara, G. T. M. (2023). Efectividad del mousse de sangrecita y nivel de hemoglobina en los niños de 3 años en las instituciones educativas iniciales, Ica-Perú. Revista Enfermería la Vanguardia, 11(1), 3-12. https://n9.cl/085fhy

Zapata, P. S. (2024). ¿Promesa incumplida?: Prevalencia y factores determinantes de la anemia infantil durante la pandemia de COVID-19 en Perú. Politai: Revista de Ciencia Política, 15(24), 89-108. https://n9.cl/nrqka2

Published

2025-01-01

How to Cite

León-Manrique, B. E., Farromeque-Meza, M. D. R., Dextre-Mendoza, R. W., & Osso-Arri, O. O. (2025). Bovine spleen and sangrecita ravioli and bovine spleen: Providing protein and iron in the school population. Agroecología Global. Revista Electrónica De Ciencias Del Agro Y Mar, 7(12), 55–72. https://doi.org/10.35381/a.g.v6i11.4376

Issue

Section

De Investigación